Opening blogg

Med Dagar Kvar 

till vi öppnar upp lokalen för alla

48 timmar kvar till vi ska börja hålla öppet stadigt. Planen är att det ska ske 3 dagar i veckan.  

Måndag 15-21

Torsdag 15-21

Lördag 15-21

Så får vi se hur det fungerar, det kan kommas att justeras lite efter behov. Och sen bor nästan alla av oss inom minuter från lokalen så någon kan i regel möta dig där för att ge ut delar du vill ha på andra tider. Och skulle några vilja köra ett bygg-ryck nån helg tex så kan vi säkert ordna så ni kan börja före 15 och/eller hålla på längre än till kl 21, eller under dagar och kvällar som i vanliga fall är stängda. Hör av dig så löser vi något.

Just nu håller vi på att sätta ihop 3D-printern som först och främst ska printa flex till er from torsdag. Gör det själv-platserna är färdiga och ska bara utrustas lite till så alla verktyg och kablar osv finns på plats innan vi öppnar.

Storbilden som ska köra feta Freestyle klipp i butiken samt användas för att flyga i Velocidrone för oss och er ska upp på väggen imorgon och sen drar vi kablar osv på kvällen och under natten till torsdag om det behövs. 

Jag vill ha saker i hyfsat bra ordning för er from torsdag kl 15 men till viss del så får lokalen utvecklas under veckorna framåt sen så den får rätt “feel”. Ta med din whoop om du kikar förbi förresten, och vill nån bygga whoop-bana genom butiken, korridoren och ut och in genom öppna fönster så kommer det gå ofta. 🙂

Men, vilken roll fyller DroneSportz egentligen?

Vi vill att DroneSportz ska vara värt ett besök för att bara snacka lite eller för att hänga med folk i hobbyn en kväll ibland. Kanske kan vi göra att reparationer och bygga blir roligare för dig – också. 

Så kom förbi och säg hej nån kväll framåt om du tycker att det är bra att Stockholm fått sitt eget FPV-ställe tillslut. Och Sverige en hörnsten till att bygga hobbyn och sporten vidare på.

Visar ni oss förtroende som leverantörer så kommer vi finnas här och se till att FPV i Sverige blir det vi vill att det ska vara. Vi som driver firmorna som finns i norra Europa inom FPV kan ofta inte slåss mot säljportaler på nätet prismässigt men vi KAN göra det tidsmässigt och vi blir i regel inte dyrare i det långa loppet.

Några paket får extra tullar på sig, nåt kommer inte fram alls och vinsten det genererar kommer inte piloterna i Skandinavien till nytta på minsta sätt. Och varje dag dina delar är på väg är en dag mindre med favvo-Quaden redo att flygas. Sammantaget ger avstånd kostnader som ofta läggs på värdet på din order veckor eller månader senare, samt i många fall kostnader ditt psyke får hantera i form av vansinne eller enorma mängder tålamod.

Det räcker inte att bara finnas nära!

Mycket sant!

I slutänden måste vi kunna visa oss värda dina affärer och det tänker DroneSportz göra ALLT för att inte bara visa, utan för att Bevisa att vi är. Inte minst genom de investeringar som görs och har gjorts för att inte bara stödja er som håller på utan för att göra steget från idé till att faktiskt komma upp i luften betydligt enklare.

Det kommer finnas många skyddsnät om du kommer till oss som rookie. Vi fångar upp dig om ett problem blir för stort eller jobbigt innan du kan saker själv, och vi lär dig vad du behöver kunna för att bygga och laga själv. Som tex att löda, felsöka osv.

Och vill du bara slippa att bygga en gång eller flera så bygger vi ihop din quad åt dig eller har färdiga. Under senare hälften av mars börjar flygfärdiga Quads dyka upp mer och mer till försäljning.

Sen ska man inte dramatisera svårigheterna. Har du aldrig hållit i ett verktyg förr så kommer du ha kunskaperna som behövs för det här på 1-3 kvällar hos oss.

Efter det kommer fritid ha ytterligare några dimensioner att erbjuda dig – för resten av ditt liv.

Friheten och känslan av action, eller totalt lugn för den delen, som man får via FPV-flygning är totalt fantastisk. Du är kvar på marken men “ser ut genom framrutan” på en vansinnigt snabb flygmaskin, en som vänder på en 5-öring från höga hastigheter och som har totalt galen acceleration. Och det är du som är piloten.

Det är ingen ovanlighet att en Quad toppar norr om 150 km/h utan minsta modifikation, eller stiger 5-8 våningar rakt upp från stillastående på marken – på en halv sekund.

Samtidigt är de exakta nog för att alltid träffa “gaps” som inte är mycket större än quaden, även i höga hastigheter.

Den svaga länken är – som tur väl är – … du.

Oavsett om du är nybörjare eller Världsmästare.

“Som tur väl är?”

Ja, precis. Det här är som schack på det sättet att du kan flyga i 30 år och ändå alltid ha lika mycket utmaningar att möta.

Jag brukar säga att antalet crasher man gör inte sjunker inom Quad efter man flugit i en månad eller så. Vad vi pysslar med är att utmana våra gränser, och ligger man på gränsen så crashar man rätt ofta. Skillnaden mellan crasherna när man flugit i en månad och de man gör efter 1, 2, 3… år är enbart att de skett medan man försökte sig på mer spektakulära trick än man gjorde efter en månad. 

Så kom till oss!

Personligen eller via nätet så ska vi se till att ta dig ett steg till, oavsett hur få eller många du redan tagit som framtida eller nuvarande FPV-Pilot.

 

DroneSportz – We’ll make you fly

Vad är FPV Quad-flygning?

Det verkar väldigt komplicerat att komma igång!

Jag beskriver den här hobbyn som:
“Vi flyger EXTREMT snabba och akrobatiska små drönare genom att se ut genom framfönstret på dem via VR-liknande Goggles. Målet är att flyga så snyggt, spektakulärt eller snabbt som möjligt, ofta genom att ligga så nära gränserna som möjligt… och vi delar filmerna på det”

Det går inte att skilja på delandet av filmerna och hobbyn som sådan, men det här är inte en miljö där personer ställs mot varandra, skryter på bekostnad av andra eller ser ner på dem som inte nått lika långt – mer än inom racingen i 2 minuter i taget men då ska man ha lite horn. Före och efter heat är folk lika bra vänner där. Och Sverige har väldigt vassa internationella Racers, landslaget var tex 3a i världen förra året och inbjudna till Idrottsgalan i vintras.
Vi upplever en stark känsla av att framtiden är vår nu och just pga att hobbyn är så tätt sammanflätad med internet så är den extremt social. Ingen kommer se ner på dig för att du lägger upp klipp som är “sämre” än deras, tvärt om kommer många andra, även väldigt duktiga, se hur du utvecklas och berömma dig för det. De kommer hjälpa dig med tips och finnas där som kunskapsbank om du får problem eller undrar något.

 Har du funderat på det här ett tag och bestämt dig för att du vill prova på detta så är det viktigt att du förstår några saker så ditt beslut leder till att du faktiskt kommer upp i luften. Det här är inte leksaker trots allt. Det är väldigt potenta sportredskap för nöje eller tävling.

Men jag har aldrig byggt något sånt här, och absolut inget med elektronik… Kommer det inte bli för svårt?

Nej

Inget du behöver lära dig är svårt, möjligtvis lite “pilligt”. Har du aldrig lött förr tex, så kommer du kunna det bra nog på några timmar och verkar det avancerat med elektroniken och programvaran vi ställer in Quadar med så ta ett par djupa andetag.
En quad och en legomodell är väldigt lika att bygga. Alla quadar har samma delar och de är få. Piloter börjar ofta gilla speciella märken på dessa olika prylar men det är ändå samma.
Alltid.
En Quad består av:
En ram – Vanligtvis av kolfiber. Monteras som en IKEA bokhylla efter liknande ritning.
4st Motorer: Skruvas dit med 3-4 skruvar som medföljer.
1 eller 4st ESC‘ar: Antingen köper du dessa 1st per motor och monterar på armen före motorn, eller köper du en sk 4-1 ESC som har alla 4 på ett kretskort under din FC (flightcontroller). En esc ser till att motorn utför det arbete som behövs för att Quaden ska bete sig så som du sagt åt den via spakarna – i samarbete med de andra tre. Att den har rätt varvtal i varje ögonblick helt enkelt.
1st Flight Controller: Detta är hjärnan i din quad. Den tar in information från dig samt från olika sensorer, behandlar den och gör om den till signaler som ESC’arna förstår. FC’n fördelar även ström till din mottagare samt videosändare och kamera, och lägger på OSD ovanpå bilden i dina Goggles. OSD’n visar dig ovanpå video-feeden hur många Volt som är kvar i batteriet, var horisonten är, hur din radiostyrka är osv. Lite som för en stridspilot. En FC är ett kvadratiskt litet kretskort av samma storlek som en 4-1 ESC så de kan monteras i lager på samma bultar och forma en “stack”.
PDB: Om du valde att montera en ESC per motor så behöver du en PDB i din stack. Det är ett väldigt enkelt och billigt kort av samma storlek som din FC. Allt det gör är att fördela batteri-kraften till Quadens ESC’ar och till FC’n, ett jobb som är inbyggt i en 4-1 ESC. Det finns också FC’s med integrerade PDB’s. Så du sparar in ett kort i din stack.
Mottagare: Även kallad Rx. Detta är ett litet kort som tar emot signalerna från din radio och skickar vidare dem till FC’n.
Video-sändare: Ett litet kort som sänder din videosignal från din quad till dina Goggles. Kallas alltid “VTX” inom hobbyn. (Video Transmitter)
FPV-Kamera: Den lilla kameran som vi ser igenom när vi flyger.
Antenner: 1-2st för att ta emot radiosignaler från dig, och en för att sända videosignaler till dina goggles.

That’s it!

Den totala kostnaden för dessa delar i en quad av 5″-storlek?
Ca: 2300-3700kr

5-tum är den vanligaste storleken, den lättaste att lära sig med men även en klass av quads du aldrig kan växa ur – även om det till viss del är sant för alla storlekar. Är vintern precis i antågande så passar 5-tum mindre bra för en nybörjare dock, men är du i sverige och det inte är oktober till februari så kör på 5-tum. Det kan kännas enklare med en liten men de är svårare att flyga, inte lättare.

Det är mitt tips, andra kan säga annat dock… om de har fel. 😉

Vad som är sant är att det kan bli något billigare att starta med en mindre, köp dock en radio som passar för alla quads direkt om du är ganska säker på att det här är för dig, för annars kommer dubbla kostnader senare. Lyssna runt och fråga, mycket av grundutrustningen går att få tag på både begagnat och nytt. Det viktiga för DroneSportz är inte att du köper allt av oss, ens när vi är uppe i full fart. Det viktiga för oss är att du faktiskt börjar flyga om det här är för dig. Och att köpa precis allt nytt från start innan man själv är helt säker på det – är ju inte alltid det bästa.
Sök runt på lite filmer där folk inte bara flyger quads, så kommer du hitta mycket matnyttig information om utrustning samt kan se själv hur en Quad byggs.

Det finns flera upp-speedade klipp på hela byggen från start till färdig.

Som nybörjare kommer ett bygge ta ca 8-10 timmar effektiv tid om du förberett dig lite, som van kommer man oftast ner till ca 2-3.

Och vill man så finns ju färdigbyggda att köpa.

Men kom ihåg:
DroneSportz finns här för dig. Vi har platser där du kan bygga din första quad med hjälp, dit du kan komma om en reparation blivit ett problem eller om du bara vill bygga ihop med en kompis eller med lite folk runt dig. Ingen ska behöva sluta innan de börjat och verkligen fått känna på hur roligt,

hur vackert,

hur otroligt action-packat det är att vara FPV-pilot.

Vi KOMMER se till att du kommer upp i luften och vi kommer se till att du känner dig självgående snabbt.

 Vad du kan göra är att gå med i lite FPV-grupper på Facebook. FPV Sverige till exempel, de har 4000 medlemmar och flera kommer finnas i närheten av dig var du än bor.
Presentera dig i FPV Sverige och jag kan nästan garantera att du snart ingår i en lokal eller regional grupp med entusiaster som kommer bli både bra vänner och som kommer göra mycket för att få dig till att bli en av dem.
Har du bestämt dig så börja med en radio och ska jag säga något där så är det: Håll dig inom FRSKY-miljön. Och det gör jag inte bara för att DroneSportz säljer deras utrustning. Det kommer göra ditt liv lättast framåt, de har både väldigt bra radios och mottagare perfekt anpassade för våra ändamål. Har du tung Gaming-bakgrund tex så kolla in deras populära X-Lite radio. Framför allt gejmers vana vid X-Box/PS osv brukar väldigt snabbt komma tillrätta med den radion, de flesta andra (inte alla) brukar flyga bättre med en mer “vanlig” radio och så kallat “Pinch”-grepp om spakarna. Det finns även ett mellanting som både jag och JohnSwedFPV här på DroneSportz använder, sk hybridgrepp. Ta reda på vad det är och testa dig fram, men generellt kan jag säga att om du inte vet av erfarenhet att dina tummar är känsligare än de flestas, så ge pinch och hybrid en ordentlig chans.

Med en radio kan du börja flyga simulator men även snart

– din första riktiga quad.

Den vanligaste, och än bästa simulatorn inom detta heter Velocidrone, den kan fås att kännas väldigt lik en riktig quad och är således extremt effektiv som hjälp, och nöje. Vi kommer i regel ha möjligheter att prova på Velocidrone i vår butik.
Däremot rekommenderar jag att din första riktiga flygtur kommer så snart som möjligt efter du kan hålla dig i luften rätt säkert i Velocidrone. Och den bör inte vara halvhjärtad.

Hitta ett stort öppet fält med gräs, gärna högt gräs. Och skippa hjälpsystem som angle eller horizon. Ställ in på Akro och gasa upp dig på 50-100m direkt med goggles (kontrollera att det är tillåtet att flyga drönare där du är). Där uppe har du tid att göra misstag och rädda dem, och kan glida omkring och svänga lungt som du lärt dig i simulatorn, flyg upp ett batteri och sänk dig långsamt ner till platsen där du är via spevande svängar bara, att kunna hoovra är oviktigt än, många lär sig aldrig det bra för att vara ärlig. Och även om du skulle få panik och bara stänga av quaden så vill det mycket till om din quad ska ta skada av att falla avstängd på gräs ens från hög höjd. Det är ordentligt hållbara saker det här.
De flesta av dina första landningar kommer bestå av att du kommer in på 2m höjd i närheten av dig själv och bara stänger av den, så är det för alla. Men att lära dig med system som angle och horizon, trainer osv kommer inte göra din tid till vettig pilot kortare i min erfarenhet, det kan vara bra för att rädda situationer dock så binda angle till en knapp på radion att ta till om du “tappar balansen” några sekunder.

Snabbast till vettig nivå går det via en blandning av simulator och IRL och även om en del inte håller med om det innan, så kommer alla hålla med om det där. Ta en liten tur i simulatorn både före och efter dina första pass men överdriv inte, målet är att få simulatorn att kännas som din riktiga quad. Inte att lära dig på en simulator inställd för att vara lätt att flyga på ett sätt som aldrig kan kopieras IRL.
Jag är beredd på att möta visst motstånd angående hur man bör börja flyga dock för det finns många teorier runt detta. Samt många olika slags människor som lär sig bäst – på olika sätt.

Som avslutning dock:

Just do it!

Du kommer inte ångra dig, och du kommer aldrig undra vad du ska göra en fin dag igen.
Och: Tjejer… stig in och ta er plats. Här kan ni slå killarna och männen på fingrarna snabbt om ni tränar lite. En av mina största, nej det är lögn…
Min i särklass största idol inom FPV heter “Milk FPV” och slog som 9-årig flicka många i världseliten redan då, samt vann Thailändska mästerskapet. Nu som 11-12åring sitter hon utan att visa en min och flyger stora mästerskap mot giganter. Sök upp henne på Youtube om ni inte kollat in henne.
Det skulle göra mig oerhört glad om fler tjejer och kvinnor tar sin rättmätiga plats inom FPV-världen även i Sverige.

/DAF FPV 

(DroneSportz Sweden AB)

 

VeloBlogg

Äntligen, snart några timmar fri!

…mulet och mörkt men solen skiner om en timme

Min Quad-väska är alltid packad med proppar, mina Fatsharks med 3 laddade battery packs, min Tanaris X9d -plus, 8mm mutterdragare för prop-byten, insexnycklar från 2,5mm och neråt, avbitare, näbbtång, skaltång, Lödkolv som kan kopplas till lipos, limpistol som kan kopplas till lipos och extra battery straps även om jag inte dragit av ETT enda sen jag bytte till TBS Oblivions (2-4 om dagen förr). Utöver det har jag lite delar som kan vara bra att ha. Extra antenner, småsaker och en Lipo tester.

Det xtra som behövs för att kunna lämna lägeheten på väg till en spot att flyga är nästan alltid bara 2 saker:

Laddade batterier samt själva Quadarna. Visst, jag flyger velocidrone mycket hemma så ibland måste min Radio ner i väskan igen också.

Jag passar på att jobba bort alla måsten medan 12 batterier tas upp till 4.21V/cell. Ca 90 minuters otålig väntan, eh arbetande.

Vädret ändrar sig som det ska va? Inga regnmoln? SMHI radarkarta… Inget på väg?

Inte bra nog? Bäst att kolla med alla väderbolag. 

Jag kommer enbart lita på den som visar det vädret jag vill ha, vill jag bara ha bra väder tillräckligt mycket så måste det väl ändå bli så också, det gäller ju min flygtid?!

Och det är väl inte Schizofreni om jag inte FAKTISKT tror på att jag kan ändra kvaliteten på vädret med ren vilja, va?

För det gör jag inte…

Jag bara använder min viljekraft för att se till att det bra vädret som ändå måste komma förr eller senare 

– säkert inträffar vid favvo spotten om en timme.

Vi leker med saker som egentligen inte är leksaker, och det får man när man är vuxen. För det mesta så får man det även om man inte är vuxen också, som till exempel med Quads och drönare.

I vårt fall med race drönare så är det en väldigt säker hobby, speciellt med tanke på hur mycket action som ingår.

Jag är själv en person som alltid dragits till saker med potential att döda mig om jag inte behärskat vad jag gjort i varje ögonblick, vilket alltid hållit min familj på tårna vid varje oväntat telefonsamtal när de inte visste var jag  var. Jag slog tillslut sönder mig ganska ordentligt och sökte sen dess efter en ny hobby med max action samt lite lägre potential att skada mig på så horribla nivåer – men ändå med en känsla av insats när man försöker lyckas med något för första gången.

I och med att vi flyger via “First person View” så har man en känsla av att vara där det händer och att man är med om det man lyckas med, eller sina crasher fär den delen. Men man slipper bryta ryggen, armar, ben, revben osv.

Min arma gamla moder har tillslut fått någon slags ro och till och med börjat tala om att jag kanske kommer överleva henne ändå, något hon aldrig trott förr stackarn. 

Men håll i hatten!

Det här ÄR farliga saker om du inte är försiktig. För dig själv och potentiellt andra. Jag slamsade sönder båda mina händer rätt illa för några veckor sen till exempel. Hade det träffat ansiktet så hade skadorna kunnat bli livsförändrande. Det berodde helt på lathet i kombination med några andra saker som alla slog fel samma sekund. Och som bekant:

Anything that can go wrong WILL fuck you up.

Sooner or later…

Lite förstärkt men kom ihåg dessa saker för egen skull och än mer för andras:

  1. Om ett lipo ens ligger i närheten av din quad när du jobbar på den: Props OFF! En quad är stark! Motorerna på en leksaksdrönare eller Foto-drönare är INGENTING mot vad vi flyger med. Och våra propellrar är roterande knivar i jämförelse med tex dem på en DJI Mavic Air eller Pro. 
  2. Stäng aldrig av radion förrän din Quad har batteriet urkopplat, du vill inte ta tag i den samtidigt som en random signal råkar starta den. 
  3. Flyg aldrig utomhus utan Failsafe inställt. Det kan gå väldigt snabbt mellan en situation där allt är normalt till du ser en drönare ge full gas mot horisonten pga något elektroniskt fel efter en tidigare crash eller fukt (till exempel). I sådana lägen är det ditt ansvar att ha gjort ditt bästa för att ingen ska kunna drabbas samt att din quad inte orsakar skador. Även om det inte var förutsebart för dig sekunden före. Failsafe är ett system som kan ställas in för att hantera situationer då quaden inte har kontakt med din radio. 
  4. LiPo-batterier, små kraftpaket med taggar – om de missköts. Ett lipo-batteri innehåller väldiga mängder energi och de har både gjort vår hobby möjlig samt lite mer spännande. Ett lipo-batteri brinner som attan om det tar eld, och även om vatten hjälper för att hålla området svalt så inget annat tar eld så släcker inte vatten en LiPo-brand. Det “tillverkar” sitt eget syre och skulle gladeligen brinna lika bra på havets botten som på ditt skrivbord om det väl startat. Det sker inte slumpvis dock. Batterier med skador, eller som svällt upp är i farozonen så var VÄLDIGT försiktig med sådana batterier och kassera dem du inte litar på. Överladda aldrig något LiPo-batteri över sin klassning och förvara dem brandsäkert i tex en LiPo-bag om du har dem i hemmet eller med på resan. Vid laddning av LiPo-batterier så ska alltid en person finnas i närheten, vaken. Om det värsta händer och du råkar ut för en LiPo-brand så är inte vatten värdelöst, men bättre är en ABC eller BC-klassad brandsläckare. Om inte en sådan finns så putta ut det brinnande batteriet till en plats där inget annat kan ta eld, alternativt kyl hela området med vatten till det brunnit klart. Röken som skapas vid dessa bränder är självfallet ingen hälsokur heller så se till att undvika den så långt det går.

Efter att ha läst dessa punkter så vill jag dock inte att du ska se Quad-hobbyn som något som är farligt för dig eller ditt barn/ungdom.

Jag har både laddat och flugit över 1500 batterier och har aldrig råkat ut för en sådan brand, det betyder dock inte att jag ser möjligheten för att en inträffar som en bagatell. 

 

Som med allt i livet:

Hope for the best but know your shit if the worst thing happens anyway

 

Har du stora mängder LiPos hemma så skaffa en bra brandsläckare. Och annars se till att de lagras och laddas brandsäkert. 

Hemma, borta och på resan