Vad är FPV Quad-flygning?

Det verkar väldigt komplicerat att komma igång!

Jag beskriver den här hobbyn som:
“Vi flyger EXTREMT snabba och akrobatiska små drönare genom att se ut genom framfönstret på dem via VR-liknande Goggles. Målet är att flyga så snyggt, spektakulärt eller snabbt som möjligt, ofta genom att ligga så nära gränserna som möjligt… och vi delar filmerna på det”

Det går inte att skilja på delandet av filmerna och hobbyn som sådan, men det här är inte en miljö där personer ställs mot varandra, skryter på bekostnad av andra eller ser ner på dem som inte nått lika långt – mer än inom racingen i 2 minuter i taget men då ska man ha lite horn. Före och efter heat är folk lika bra vänner där. Och Sverige har väldigt vassa internationella Racers, landslaget var tex 3a i världen förra året och inbjudna till Idrottsgalan i vintras.
Vi upplever en stark känsla av att framtiden är vår nu och just pga att hobbyn är så tätt sammanflätad med internet så är den extremt social. Ingen kommer se ner på dig för att du lägger upp klipp som är “sämre” än deras, tvärt om kommer många andra, även väldigt duktiga, se hur du utvecklas och berömma dig för det. De kommer hjälpa dig med tips och finnas där som kunskapsbank om du får problem eller undrar något.

 Har du funderat på det här ett tag och bestämt dig för att du vill prova på detta så är det viktigt att du förstår några saker så ditt beslut leder till att du faktiskt kommer upp i luften. Det här är inte leksaker trots allt. Det är väldigt potenta sportredskap för nöje eller tävling.

Men jag har aldrig byggt något sånt här, och absolut inget med elektronik… Kommer det inte bli för svårt?

Nej

Inget du behöver lära dig är svårt, möjligtvis lite “pilligt”. Har du aldrig lött förr tex, så kommer du kunna det bra nog på några timmar och verkar det avancerat med elektroniken och programvaran vi ställer in Quadar med så ta ett par djupa andetag.
En quad och en legomodell är väldigt lika att bygga. Alla quadar har samma delar och de är få. Piloter börjar ofta gilla speciella märken på dessa olika prylar men det är ändå samma.
Alltid.
En Quad består av:
En ram – Vanligtvis av kolfiber. Monteras som en IKEA bokhylla efter liknande ritning.
4st Motorer: Skruvas dit med 3-4 skruvar som medföljer.
1 eller 4st ESC‘ar: Antingen köper du dessa 1st per motor och monterar på armen före motorn, eller köper du en sk 4-1 ESC som har alla 4 på ett kretskort under din FC (flightcontroller). En esc ser till att motorn utför det arbete som behövs för att Quaden ska bete sig så som du sagt åt den via spakarna – i samarbete med de andra tre. Att den har rätt varvtal i varje ögonblick helt enkelt.
1st Flight Controller: Detta är hjärnan i din quad. Den tar in information från dig samt från olika sensorer, behandlar den och gör om den till signaler som ESC’arna förstår. FC’n fördelar även ström till din mottagare samt videosändare och kamera, och lägger på OSD ovanpå bilden i dina Goggles. OSD’n visar dig ovanpå video-feeden hur många Volt som är kvar i batteriet, var horisonten är, hur din radiostyrka är osv. Lite som för en stridspilot. En FC är ett kvadratiskt litet kretskort av samma storlek som en 4-1 ESC så de kan monteras i lager på samma bultar och forma en “stack”.
PDB: Om du valde att montera en ESC per motor så behöver du en PDB i din stack. Det är ett väldigt enkelt och billigt kort av samma storlek som din FC. Allt det gör är att fördela batteri-kraften till Quadens ESC’ar och till FC’n, ett jobb som är inbyggt i en 4-1 ESC. Det finns också FC’s med integrerade PDB’s. Så du sparar in ett kort i din stack.
Mottagare: Även kallad Rx. Detta är ett litet kort som tar emot signalerna från din radio och skickar vidare dem till FC’n.
Video-sändare: Ett litet kort som sänder din videosignal från din quad till dina Goggles. Kallas alltid “VTX” inom hobbyn. (Video Transmitter)
FPV-Kamera: Den lilla kameran som vi ser igenom när vi flyger.
Antenner: 1-2st för att ta emot radiosignaler från dig, och en för att sända videosignaler till dina goggles.

That’s it!

Den totala kostnaden för dessa delar i en quad av 5″-storlek?
Ca: 2300-3700kr

5-tum är den vanligaste storleken, den lättaste att lära sig med men även en klass av quads du aldrig kan växa ur – även om det till viss del är sant för alla storlekar. Är vintern precis i antågande så passar 5-tum mindre bra för en nybörjare dock, men är du i sverige och det inte är oktober till februari så kör på 5-tum. Det kan kännas enklare med en liten men de är svårare att flyga, inte lättare.

Det är mitt tips, andra kan säga annat dock… om de har fel. 😉

Vad som är sant är att det kan bli något billigare att starta med en mindre, köp dock en radio som passar för alla quads direkt om du är ganska säker på att det här är för dig, för annars kommer dubbla kostnader senare. Lyssna runt och fråga, mycket av grundutrustningen går att få tag på både begagnat och nytt. Det viktiga för DroneSportz är inte att du köper allt av oss, ens när vi är uppe i full fart. Det viktiga för oss är att du faktiskt börjar flyga om det här är för dig. Och att köpa precis allt nytt från start innan man själv är helt säker på det – är ju inte alltid det bästa.
Sök runt på lite filmer där folk inte bara flyger quads, så kommer du hitta mycket matnyttig information om utrustning samt kan se själv hur en Quad byggs.

Det finns flera upp-speedade klipp på hela byggen från start till färdig.

Som nybörjare kommer ett bygge ta ca 8-10 timmar effektiv tid om du förberett dig lite, som van kommer man oftast ner till ca 2-3.

Och vill man så finns ju färdigbyggda att köpa.

Men kom ihåg:
DroneSportz finns här för dig. Vi har platser där du kan bygga din första quad med hjälp, dit du kan komma om en reparation blivit ett problem eller om du bara vill bygga ihop med en kompis eller med lite folk runt dig. Ingen ska behöva sluta innan de börjat och verkligen fått känna på hur roligt,

hur vackert,

hur otroligt action-packat det är att vara FPV-pilot.

Vi KOMMER se till att du kommer upp i luften och vi kommer se till att du känner dig självgående snabbt.

 Vad du kan göra är att gå med i lite FPV-grupper på Facebook. FPV Sverige till exempel, de har 4000 medlemmar och flera kommer finnas i närheten av dig var du än bor.
Presentera dig i FPV Sverige och jag kan nästan garantera att du snart ingår i en lokal eller regional grupp med entusiaster som kommer bli både bra vänner och som kommer göra mycket för att få dig till att bli en av dem.
Har du bestämt dig så börja med en radio och ska jag säga något där så är det: Håll dig inom FRSKY-miljön. Och det gör jag inte bara för att DroneSportz säljer deras utrustning. Det kommer göra ditt liv lättast framåt, de har både väldigt bra radios och mottagare perfekt anpassade för våra ändamål. Har du tung Gaming-bakgrund tex så kolla in deras populära X-Lite radio. Framför allt gejmers vana vid X-Box/PS osv brukar väldigt snabbt komma tillrätta med den radion, de flesta andra (inte alla) brukar flyga bättre med en mer “vanlig” radio och så kallat “Pinch”-grepp om spakarna. Det finns även ett mellanting som både jag och JohnSwedFPV här på DroneSportz använder, sk hybridgrepp. Ta reda på vad det är och testa dig fram, men generellt kan jag säga att om du inte vet av erfarenhet att dina tummar är känsligare än de flestas, så ge pinch och hybrid en ordentlig chans.

Med en radio kan du börja flyga simulator men även snart

– din första riktiga quad.

Den vanligaste, och än bästa simulatorn inom detta heter Velocidrone, den kan fås att kännas väldigt lik en riktig quad och är således extremt effektiv som hjälp, och nöje. Vi kommer i regel ha möjligheter att prova på Velocidrone i vår butik.
Däremot rekommenderar jag att din första riktiga flygtur kommer så snart som möjligt efter du kan hålla dig i luften rätt säkert i Velocidrone. Och den bör inte vara halvhjärtad.

Hitta ett stort öppet fält med gräs, gärna högt gräs. Och skippa hjälpsystem som angle eller horizon. Ställ in på Akro och gasa upp dig på 50-100m direkt med goggles (kontrollera att det är tillåtet att flyga drönare där du är). Där uppe har du tid att göra misstag och rädda dem, och kan glida omkring och svänga lungt som du lärt dig i simulatorn, flyg upp ett batteri och sänk dig långsamt ner till platsen där du är via spevande svängar bara, att kunna hoovra är oviktigt än, många lär sig aldrig det bra för att vara ärlig. Och även om du skulle få panik och bara stänga av quaden så vill det mycket till om din quad ska ta skada av att falla avstängd på gräs ens från hög höjd. Det är ordentligt hållbara saker det här.
De flesta av dina första landningar kommer bestå av att du kommer in på 2m höjd i närheten av dig själv och bara stänger av den, så är det för alla. Men att lära dig med system som angle och horizon, trainer osv kommer inte göra din tid till vettig pilot kortare i min erfarenhet, det kan vara bra för att rädda situationer dock så binda angle till en knapp på radion att ta till om du “tappar balansen” några sekunder.

Snabbast till vettig nivå går det via en blandning av simulator och IRL och även om en del inte håller med om det innan, så kommer alla hålla med om det där. Ta en liten tur i simulatorn både före och efter dina första pass men överdriv inte, målet är att få simulatorn att kännas som din riktiga quad. Inte att lära dig på en simulator inställd för att vara lätt att flyga på ett sätt som aldrig kan kopieras IRL.
Jag är beredd på att möta visst motstånd angående hur man bör börja flyga dock för det finns många teorier runt detta. Samt många olika slags människor som lär sig bäst – på olika sätt.

Som avslutning dock:

Just do it!

Du kommer inte ångra dig, och du kommer aldrig undra vad du ska göra en fin dag igen.
Och: Tjejer… stig in och ta er plats. Här kan ni slå killarna och männen på fingrarna snabbt om ni tränar lite. En av mina största, nej det är lögn…
Min i särklass största idol inom FPV heter “Milk FPV” och slog som 9-årig flicka många i världseliten redan då, samt vann Thailändska mästerskapet. Nu som 11-12åring sitter hon utan att visa en min och flyger stora mästerskap mot giganter. Sök upp henne på Youtube om ni inte kollat in henne.
Det skulle göra mig oerhört glad om fler tjejer och kvinnor tar sin rättmätiga plats inom FPV-världen även i Sverige.

/DAF FPV 

(DroneSportz Sweden AB)

 

VeloBlogg