Vi leker med saker som egentligen inte är leksaker, och det får man när man är vuxen. För det mesta så får man det även om man inte är vuxen också, som till exempel med Quads och drönare.

I vårt fall med race drönare så är det en väldigt säker hobby, speciellt med tanke på hur mycket action som ingår.

Jag är själv en person som alltid dragits till saker med potential att döda mig om jag inte behärskat vad jag gjort i varje ögonblick, vilket alltid hållit min familj på tårna vid varje oväntat telefonsamtal när de inte visste var jag  var. Jag slog tillslut sönder mig ganska ordentligt och sökte sen dess efter en ny hobby med max action samt lite lägre potential att skada mig på så horribla nivåer – men ändå med en känsla av insats när man försöker lyckas med något för första gången.

I och med att vi flyger via “First person View” så har man en känsla av att vara där det händer och att man är med om det man lyckas med, eller sina crasher fär den delen. Men man slipper bryta ryggen, armar, ben, revben osv.

Min arma gamla moder har tillslut fått någon slags ro och till och med börjat tala om att jag kanske kommer överleva henne ändå, något hon aldrig trott förr stackarn. 

Men håll i hatten!

Det här ÄR farliga saker om du inte är försiktig. För dig själv och potentiellt andra. Jag slamsade sönder båda mina händer rätt illa för några veckor sen till exempel. Hade det träffat ansiktet så hade skadorna kunnat bli livsförändrande. Det berodde helt på lathet i kombination med några andra saker som alla slog fel samma sekund. Och som bekant:

Anything that can go wrong WILL fuck you up.

Sooner or later…

Lite förstärkt men kom ihåg dessa saker för egen skull och än mer för andras:

  1. Om ett lipo ens ligger i närheten av din quad när du jobbar på den: Props OFF! En quad är stark! Motorerna på en leksaksdrönare eller Foto-drönare är INGENTING mot vad vi flyger med. Och våra propellrar är roterande knivar i jämförelse med tex dem på en DJI Mavic Air eller Pro. 
  2. Stäng aldrig av radion förrän din Quad har batteriet urkopplat, du vill inte ta tag i den samtidigt som en random signal råkar starta den. 
  3. Flyg aldrig utomhus utan Failsafe inställt. Det kan gå väldigt snabbt mellan en situation där allt är normalt till du ser en drönare ge full gas mot horisonten pga något elektroniskt fel efter en tidigare crash eller fukt (till exempel). I sådana lägen är det ditt ansvar att ha gjort ditt bästa för att ingen ska kunna drabbas samt att din quad inte orsakar skador. Även om det inte var förutsebart för dig sekunden före. Failsafe är ett system som kan ställas in för att hantera situationer då quaden inte har kontakt med din radio. 
  4. LiPo-batterier, små kraftpaket med taggar – om de missköts. Ett lipo-batteri innehåller väldiga mängder energi och de har både gjort vår hobby möjlig samt lite mer spännande. Ett lipo-batteri brinner som attan om det tar eld, och även om vatten hjälper för att hålla området svalt så inget annat tar eld så släcker inte vatten en LiPo-brand. Det “tillverkar” sitt eget syre och skulle gladeligen brinna lika bra på havets botten som på ditt skrivbord om det väl startat. Det sker inte slumpvis dock. Batterier med skador, eller som svällt upp är i farozonen så var VÄLDIGT försiktig med sådana batterier och kassera dem du inte litar på. Överladda aldrig något LiPo-batteri över sin klassning och förvara dem brandsäkert i tex en LiPo-bag om du har dem i hemmet eller med på resan. Vid laddning av LiPo-batterier så ska alltid en person finnas i närheten, vaken. Om det värsta händer och du råkar ut för en LiPo-brand så är inte vatten värdelöst, men bättre är en ABC eller BC-klassad brandsläckare. Om inte en sådan finns så putta ut det brinnande batteriet till en plats där inget annat kan ta eld, alternativt kyl hela området med vatten till det brunnit klart. Röken som skapas vid dessa bränder är självfallet ingen hälsokur heller så se till att undvika den så långt det går.

Efter att ha läst dessa punkter så vill jag dock inte att du ska se Quad-hobbyn som något som är farligt för dig eller ditt barn/ungdom.

Jag har både laddat och flugit över 1500 batterier och har aldrig råkat ut för en sådan brand, det betyder dock inte att jag ser möjligheten för att en inträffar som en bagatell. 

 

Som med allt i livet:

Hope for the best but know your shit if the worst thing happens anyway

 

Har du stora mängder LiPos hemma så skaffa en bra brandsläckare. Och annars se till att de lagras och laddas brandsäkert. 

Hemma, borta och på resan